L'essència de l'arbre

(Escriptora)

L’essència de l’arbre és la reconstrucció de les circumstàncies que als protagonistes els va tocar viure en els anys de la guerra civil, de la postguerra i fins a l’actualitat. Malgrat les vicissituds, els personatges, especialment les dones, van saber continuar endavant trencant els lligams que les esclavitzaven, i apostant amb valentia i determinació per obrir un horitzó cap a un món més humanitzat.
L’autora, a través d’uns personatges reals i imaginaris, fa un retrat poètic i lúcid d’una època marcada per l’esperança. A través de la narració, trobarem el seu estil, capaç de captivar les vides colpejades d’uns éssers que s’apropen a les nostres vides i que van lluitar incansablement pels seus anhels i, alhora, ens ensenyen a mirar sempre cap al futur, sense oblidar el passat.

Escriptora
Col·lecció
Literatures
Número de la col·lecció
7
EAN
9788494387470
ISBN
978-84-943874-7-0
Depósito legal
V-4215-2023
Pàgines
262
Ample
15 cm
Alt
22 cm
Edició
1
Nivell de lectura
Adult
Data de publicació
28-12-2023
Paperback
€19,50

Sobre Maria Carme Arnau i Orts (Escriptora)

 • Maria Carme Arnau i Orts
  MARIA CARME ARNAU I ORTS viu a Alfara del Patriarca (València). És llicenciada en Psicologia, Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de València. Professora d’Educació Primària. Màster en Polítiques educatives i doctora per la Universitat de València. Va treballar ... Veure més sobre l'autor/a

Ressenyes


 • https://www.ivoox.com/podcast-estrictament-confidencial_sq_f11357185_1.html

  https://open.spotify.com/episode/2MIaKKSdhLF8DoaV24YvZ7?si=7b5e9f5f69b44df6

  http://pepaubeda.net/

 • ‘L’essència de l’arbre’

  La poeta d’Alfara del Patriarca (Horta Nord) Maria del Carme Arnau i Orts ha publicat en Balandra Edicions la seua segona novel·la, L’essència de l’arbre. En aquesta ocasió el llibre apareix a les llibreries sense l’aval d’un guardó literari.

  Maria Carme Arnau narra la història d’una nissaga familiar durant el segle XX. Llauradors amb terres, catòlics i amb una concepció del món conservadora i tradicional. Una nissaga lligada al cicle agrari anual i a la voluntat del patriarca que organitza i decidix la vida a l’alqueria on viuen, situada a l’horta de València.

  La proclamació de la Segona República és vista pels membres de la família com un trencament amb l’orde tradicional i la viuen amb escepticisme. La guerra civil la patixen amb gran temor i la postguerra amb una certa decepció, no confessada mai públicament.

  La narració té unes altes dosis de lirisme, sobretot quan descriu l’horta, però també una agilitat i una amenitat superiors al seu anterior llibre, La raó s’escampa en l’aigua.

  Com en bona part de les famílies, hi ha una tensió entre l’autoritat representada pels pares i marits i els individus que conformen la família, les dones, esposes o filles.

  El llibre és una denúncia clara dels efectes negatius del masclisme i el patriarcalisme en un nucli familiar, de la injusta pressió social sobre un individu, que van patir les nostres besàvies i àvies i que encara, emmascarat, patixen les nostres mares.

  L’essència de l’arbre és un crit a favor de la llibertat de les dones, contra l’autoritarisme dels mascles alfa. Un autoritarisme que a la curta o a la llarga acaba girant-se contra ells. La vida es convertix en un niu de mentides, de falses aparences, i pren l’aire d’una tragèdia.

  És, però, també un homenatge als llauradors, que amb el seu treball i esforç extragueren de la terra els seus millors fruits.

  Maria Carme Arnau i Orts es rebel·la contra el tot val en l’amor. L’amor només es fa amb amor i no amb enganys i amb xantatges emocionals. Contra una concepció falsa i hipòcrita de l’espiritualitat. Denuncia les falses creences masculines sobre l’amor i la sexualitat, sobre l’orde social, sobre la polaritat social, la violència que en un moment donat una part de la societat aplica a l’altra, o la que aplica l’home sobre la dona.

  Intenta entrar dins del pensament dels seus personatges i esbrinar quines són les motivacions que els impulsen a actuar com actuen. Som producte d’un temps i d’un país, però també de l’educació que hem rebut. L’educació ens fa més sensibles al dolor dels altres, crea en nosaltres la necessitat de reafirmar-nos en la llibertat. Només la solidaritat entre els qui patixen ens pot salvar.

  Hi ha per part dels protagonistes del llibre la necessitat de contar a les noves generacions allò que es va viure i es va patir perquè aquestes tinguen clar quin ha de ser el camí. És aquesta mateixa necessitat lligada a la voluntat de construir un paisatge i una manera de viure que van desapareixent la que, entre altres coses, ha portat Maria Carme Arnau i Orts a escriure L’essència de l’arbre.

  Manel Alonso

  Diarigran

Llibres relacionats